Gezi Parkı mahkumu Can Atalay’ın milletvekilliği iptal edildi
TİP’ten Hatay milletvekili seçilen Gezi Parkı davası tutsağı Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü.
Genel kurulda CHP Kümelenme Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, Can Atalay’a ilişkin kararın okunmasından önce sürecin görüşülmesini istedi.
TBMM Başkan Vekili Bekir Bozdağ 4 milletvekiline lehte ve aleyhte konuştu.
Lehte konuşan AK Parti Küme Lideri Abdullah Güler ise muhalefet partilerinin Can Atalay hakkındaki kararın okunmasına yönelik eleştirilerine dikkat çekerek, “‘Anayasa Mahkemesi Türkiye’de üst istinaf mahkemesidir.” dedi. “Söylemek. Ortalığı karıştırmayın.” sözlerini kullandı.
Güler, “Anayasamızın 11. maddesi ve 84. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca yasama organının Yargıtay tarafından kesinleşmiş kararını okuyarak bir süreç oluşturuyoruz. Bunun dışında herhangi bir işlem yapmıyoruz. Biz bir davanın tarafı değiliz, herhangi bir yargılama yapmıyoruz. Lütfen bu konularla ilgili olarak “Herkesi hukukun içinde kalmaya davet ediyorum.” değerlendirmelerini yaptı.
CHP Kümelenme Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, bugün sadece milletvekili sayısının azaltılmasının değil, “yüksek yargı organları arasında ortaya çıkan bir devlet krizinin de tartışıldığını” söyledi.
Günaydın, “Yargıtay 3. Ceza Dairesi, sizin de görev yaptığınız bu Meclis Başkanı’nı görevlendirdi ve ‘Ben bu kararı verdim, neden okumadınız?’ dedi. “Eğer iddianız doğruysa, şu ana kadar Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan Sayın Numan Kurtulmuş neden bu kararı okumadı? Çünkü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onurunun korunması gerektiğini biliyor.” dedi.
Anayasa Mahkemesi’nin daha önce iki farklı milletvekili hakkında karar verdiğini ve daha sonra “yargılamanın ertelenmesi” kararlarının okunduğunu hatırlatan Günaydın, “Ortaya çıkan, Türkiye Cumhuriyeti’ni yönetememe meselesidir. Bu artık iki yargı kurumu arasındaki bir dava değil, Meclis’i düzenlemeye çalışan bir Yargıtay’ın meselesi. Onun bir dairesi var.” İfadelerini kullandı.
CHP’li Günaydın, Anayasa Mahkemesi üyelerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atandığını belirterek, “Burada sadece Can Atalay’ın yetkisini değil, Türkiye’nin demokrasisini de baltalıyorsunuz. Türkiye’nin demokrasisini ortadan kaldırmaya çalışıyorsunuz. Çoğunluk bunu istiyor.” Okunması kararı ve sevgili Can Atalay’ın ölümü.” “Milletvekilini Meclis’ten çıkarmak yeterli olabilir. Ancak çoğunluk haklı olmak anlamına gelmiyor. Maalesef siz ve onlar tarih önünde büyük bir kınamayı kabul ediyorsunuz.” söz konusu.
“Yüksek mahkemeler arasında üst-ast ilişkisi yoktur”
Lehte konuşan AK Parti Tokat Milletvekili Mustafa Arslan, Can Atalay hakkındaki yargı sürecini anlatarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğunu söyledi. Arslan, “Anayasa’da yüksek mahkemeler belirlenirken aralarında hiyerarşi yoktur. Hepsi aynı başlık altında yüksek mahkeme olarak belirlenmiştir, yüksek mahkemeler arasında üst-ast ilişkisi yoktur.” dedi.
Aleyhinde konuşan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Can Atalay hakkındaki yargı kararının okunmasının “sadece usulsüz değil aynı zamanda hukuka aykırı bir eylem olduğunu, Anayasa’yı ayaklar altına alan bir darbe girişiminin tamamlanmasını izlediklerini” savundu. “
“Bu karar Meclis tutanaklarına girdiğinde milletvekili statünüz sorgulanacak.” Baş, kararın okunmasının ardından Atalay’ın milletvekilliğinin kaybedileceğini hatırlattı. Baş, “Peki Can Atalay milletvekiliydi değil mi? Milletvekiliyse neden 9 aydır cezaevinde? Milletvekili değilse neyi eleştireceğiz? mantıksız, mantıksız ve yasa dışı bir girişimdir.” değerlendirmesini yaptı.
Can Atalay hakkındaki kararın, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplantıda okunacağını belirten Baş, “Numan Kurtulmuş okumuyor, okunduğu gün ülkede yok” dedi. . Celal Adan, Sırrı Süreyya Önder, Gülizar Hanım okumuyor, Bekir Bozdağ okuyor. Bu bizim için tarihin bir ironisi, hakkı var. Çünkü okumayı seviyor.” İfadelerini kullandı.
TBMM Başkanvekili Bozdağ, konuşmaların ardından tutumunda herhangi bir değişiklik olmadığını belirtti.
Genel kurulda Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Can Atalay hakkındaki yazısı okundu.
Bekir Bozdağ, “Anayasa’nın 76. maddesi kapsamında milletvekili seçilmeye engel teşkil eden ağırlaştırılmış mahkeme kararı bulunan ve 2. fıkrası uyarınca bilgisine sunulan Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay hakkında Anayasa’nın 94’üncü maddesi uyarınca milletvekililikten çıkarıldı.” söz konusu.
Kararın okunması sırasında CHP, DEM Partisi, Saadet Partisi ve TİP’ten bazı milletvekilleri TBMM Başkanlık Divanı önüne gelerek kararın okunmasını protesto etti. Milletvekillerinin protestoları devam ederken Bekir Bozdağ toplantıya ara verdi.
Verilen aranın ardından Bozdağ, Genel Kurul’un kargaşa ve gürültü nedeniyle çalışmalarına devam edememesi nedeniyle boş kalan Hakimler ve Savcılar Kurulu üyeliğine seçim yapmak üzere toplantıyı yarın saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı.
Can Atalay’a ilişkin hukuki süreç
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Atalay’ın “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini devirmeye teşebbüse yardım etmek” suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırılmasına ve bu suçtan tutuklanmasına karar verdi. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi yerel mahkemenin kararını hukuka uygun buldu.
28. Genel Seçimde TİP’ten Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay, Yargıtay’a başvurmuş, süreç devam ederken Yargıtay 3. Ceza Dairesi Can Atalay’a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı. Gezi Parkı davasında.
Yargıtay’ın talebi reddetmesinin ardından Atalay, iki kez Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu ve her iki başvuruda da Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı verdi.
Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin Atalay hakkındaki hak ihlali kararlarına uyulmasına yer olmadığına ve kararın TBMM Başkanlığı’na gönderilmesine karar verdi.
Bu arada Can Atalay’ın rütbesinin düşürülmesiyle TİP’in Meclis’teki sandalye sayısı 4’ten 3’e düştü.